Internetul după 30 de ani: câte site-uri au fost, câte sunt, ce s-a schimbat între timp

de: Alexandru Puiu
21 08. 2021

În 1989, în urmă cu 32 de ani, Sir Tim Berners-Lee punea bazele internetului așa cum îl cunoaștem în ziua de azi. El este responsabil de World Wide Web sau WWW, dar multe s-au schimbat între timp.

Prima cărămidă a internetului modern a fost pusă în 1989, la CERN. Tot atunci, Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web, a introdus primul server web, primul browser și editor („WorldWideWeb.app”), Hypertext Transfer Protocol (HTTP) și, în octombrie 1990, prima versiune a „HyperText Markup Language” (HTML). Primul website a apărut pe 6 august 1991 și, în mod previzibil, nu are nicio legătură cu ce găsești online la ora actuală.

Acum, în oceanul online-ului, găsești peste 1,8 miliarde site-uri web, iar acest număr crește într-un ritm accelerat. Este însă important că, deși valoarea pare nebunească, doar 200 de milioane sunt active. Ca o pagină de istorie, pragul de un miliard de site-uri web a fost atins pentru prima dată în septembrie 2014, conform datelor agregate de NetCraft.

Cât de mare este internetul?

Pe parcursul anului 2016 s-a înregistrat cea mai mare explozie de domenii achiziționate și site-uri create. Au fost 900 de milioane în ianuarie 2016, dar au ajuns la 1,7 miliarde în decembrie același an. Până în 2018, schimbările nu au mai fost niciodată la fel de spectaculoase. Chiar și așa, graficul de mai sus ,realizat de Statista, te ajută să înțelegi și mai bine progresul de la un singur website în 1991 până la un miliard în 2014 sau, la ora actuală, 1,88 miliarde. Conform Sitefy, în fiecare zi sunt create 547.200 de site-uri web noi.

Până la sfârșitul anului 1992, existau zece site-uri online și, după ce CERN a pus la dispoziția publicului tehnologia W3, în 1993, pe bază de drepturi de autor, internetul a început să se dezvolte treptat și să devină gigantul atotcuprinzător care este astăzi. Un „site web” este definit ca un nume de gazdă unic, adică un nume care poate fi rezolvat, cu ajutorul unui server de nume, într-o adresă IP.

Ca lansări importante, în 1995, Jeff Bezos a lansat Amazon ca un magazin virtual de cărți. Între timp, a devenit unul dintre cele mai mari site-uri de comerț electronic de pe mapamond. În 2001, Wikipedia a ajuns online, după ce domeniul a fost achiziționat de Jimmy Wales și Larry Sanger.